Összes oldalmegjelenítés

2012. február 7., kedd


A dél-franciaországi Provence tartomány a mediterráneum egyik legszebb vidéke, amely ízei és illatai mellett sajátos építészeti és belsőépítészeti stílusáról is könnyen felismerhető. A provence-i otthon minden szeglete a múltat idézi, az ott lakó népek hagyományait, kultúráját. A természettel harmóniában lévő házak külső képét terméskövek, magas, keskeny ablakok, színes zsalugáterek, teraszon virító petúniák és muskátlik jellemzik. A hideg, tompa színekben pompázó, szellős belső terek pedig fapadlót vagy kerámiából készült járólapot, letisztult formavilágú, kopottas felületű bútorokat és ódon használati tárgyakat rejtenek. Lássuk, hogy teremtsük meg mindezt otthon!




Pasztellszínek, régmúltat idéző felületek, levendulaillat, bor, mámor… Provence. A hozzá kapcsolódó életérzést a magyar éghajlati és lakásviszonyok mellett nem egyszerű megteremteni, de nem is lehetetlen.A provence-i otthon színei kicsit eltérnek a hagyományosnak mondható mediterrán palettától. Persze festhetünk napsárgát, narancsot, bordót és olívazöldet, de mindenképp a tompább, fáradtabb árnyalataikat válasszuk. Ezeknél azonban sokkal jellemzőbbek a hideg színek, mint a levendula- és szürkéskék, a mályva vagy a halványlila. Ha a letisztultabb környezet hívei vagyunk, akkor a törtfehér, a tojáshéj-, a bézs és a szürke színekből válogatva is különleges, még romantikusabb enteriőrt varázsolhatunk a lakásba. 


A vidéki települések komoly hagyományokkal rendelkeznek a téralakítás és a tárgyformálás terén. Országhatártól függetlenül, a főleg állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkozó, gazdálkodó életformával összhangban álló lakberendezési szokásokat nevezzük vidéki stílusnak.
Eredetileg Angliából származik, country néven vált ismertté, később Amerikában is meghonosodott. Természetesen nem teljesen egységes, hiszen az adott régiókra más-más jellegzetességek vonatkoznak, sajátos bútorok, színek, hagyományok. Jó stílusérzékkel azonban, sokféle tárgy segítségével egyedi kompozíciókat hozhatunk létre, amely garantáltan személyre szabott hangulatot kölcsönöz otthonunknak. Nyugalmat, csendet ígér. A vidéki élet, a természet közelsége sokakat vonz, ezért manapság ez a stílus egyre inkább népszerűvé válik hazánkban is.





A shabby chic lakberendezési stílusban a bútorok és lakberendezési kiegészítők kiválasztásakor a legfőbb szempont a koruk és a viseltességük, az új bútorokat pedig addig nyúzzák és koptatják amíg a kívánt elhasznált, antik külsőt el nem érik. Ugyanakkor a stílusra jellemző egy lágy, nőies, minimalista vonal, mely megkülönbözteti a szokásos vintage lakberendezéstől. A stílus Angliából indult és a nagy vidéki házak hangulatát idézte a használt és kifakult vászon kanapékkal, függönyökkel és kopott, újrafestett bútorokkal...  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése