Összes oldalmegjelenítés

2011. november 4., péntek

Olasz konyha receptek

Az olasz konyhát rendkívüli választékosság és könnyedség jellemzi. Ételeik készítéséhez leggyakrabban olívaolajat használnak, de más növényi zsiradékok is kedveltek. Az országot határoló tengerek bőségesen ellátják az olaszokat halakkal és rákokkal, ezen kívül állattenyésztésük nagy mennyiségben biztosít konyháikra szarvasmarhát, bárányt, kecskét, baromfit. A vadételek is nagy népszerűségnek örvendenek, legfinomabb csemegéik a vadszárnyasok és nyulak.

A leveseik közül a legismertebbek a minesztra (minestrone) és a húsleves (brodo). Az előző sűrű és igen tartalmas zöldségleves, az utóbbit marhahúsból, kolbászból és sonkából készítik. Leveseik elmaradhatatlan kísérője a reszelt parmezán sajt.

Előételeik közül a tésztafélék, közismerten igen kiváltságos helyet foglalnak el. A makarónit és a spagettit mindig frissen főzik, és oliva olajjal keverik össze. A tésztákra általában kevés öntetet tesznek, melyben a főszerepet legtöbb esetben a paradicsom játsza. Ezen kívül számos töltött tésztaféléjük van, amelyeket darált hússal, különféle ragukkal, vagy reszelt sajttal meghintve csőben sütve tálalnak. Zöldségekből is számos előételt készítenek. A nálunk is ismert kelbimbó, padlizsán és gombafélék mellett igen kedvelt az articsóka is. Ezeket köretként is tálalják. A különböző rizottókat és tojásételeket meleg előételként is készítik.

Az olasz konyha a tengeri halak, rákok, osztrigák és csigák számos fajtáját használja fel. A homár, a languszta és a szkampi (kicsi rákok) meleg és hideg változata is fellelhető étlapjaikon. Halaikat roston vagy rántva, mártással és vajjal főzve készítik.

A húsféléket sütéssel, főzéssel, párolással, nyárson sütéssel készítik. Marha-, borjú-, bárány- és szárnyasételeiket számos változatban különféle ragukkal és zöldségkörettel tálalják. Félangolos húsféléket éppúgy készítenek, mint párolt vagy vajban pirítottakat. Előszeretettel fogyasztják a házi nyulat, amelyet sütve vagy párolva készítenek. Az olasz húskészítmények közül a leghíresebbek speciálisan készített felvágottakat (mortadella) és a különlegesen füstölt sonkák.

A húsételekhez zöldség- és burgonyaköretet tálalnak. A zöldfőzelékek készítési módja a francia és angol konyháéval megegyezik. Egyszerűen sós vízben főzik meg az alapanyagokat, majd nyers vagy olvasztott vajjal, fűszerezve tálalják.

A salátaféléknek nagy kultusza van az olasz konyhában. Az év minden szakában található náluk friss zöldsaláta, készítésüknél szűz olivaolajat használnak, de egyéb dresszingeket (önteteket) is készítenek, melyeket leginkább citromlével ízesítenek.
Spenótos-mascarponés fettuccine recept


hozzávalók 2 főre

elkészítés
  1. A tésztát lobogó, sós vízben al dentére főzzük. A tészta főzővízéből teszünk félre egy keveset.
  2. Közben a turmixba dobjuk a spenótlevelek felét, a mascarponéval, parmezánnal és a fokhagymával együtt. Citromlevet facsarunk rá. Turmixoljuk.
  3. Megkóstoljuk. Sózzuk-borsozzuk.
  4. Szükség és ízlés szerint hígíthatjuk a szószt egy-két evőkanálnyi (vagy akár kicsit több) főzővízzel. Ki, hogy szereti.
  5. A kifőtt, leszűrt tésztát visszatesszük a lábsaba, hozzáadjuk a friss, összetépkedett (vagy csíkokra vágott) spenótleveleket, összemelegítjük és kész.
  6. Azon nyomban megesszük

Garnéla rizottó metélt spenóttal recept

http://www.nosalty.hu/
hozzávalók 4 főre
  • 1 pohár rizottórizs
  • vaj
  • olívaolaj
  • 4 dl csirke alaplé
  • 2 dl fehérbor
  • reszelt gyömbér
  • 1 salottahagyma
  • 10 db garnéla (megpucolva, fejét félrerakva)
  • 3 ek mascarpone
  • só bors
  • elkészítés
    1. Vaj és olívaolaj keverékén üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzákeverjüka rizst, és 2-3 perc alatt átpirítjuk.
    2. Ezután bő 2 dl fehérbort adva hozzá addig főzzük, még szinte szirupossá nem válik.
    3. Ekkor jöhet az alaplé kb. 2/3-a,  a garnélafejek, és a reszelt gyömbér.
    4. Lassú tűzön főzzük, míg fel nem veszi az alaplevet, és a maradékot fokozatosan adagoljuk hozzá (közben sózzuk, borsozzuk).
    5. Kb. 12-15 perc alatt készül el az alaprizottó. Az utolsó 3 percben nekiállunk a spenótnak, amihez serpenyőben olívaolajon lapjára szelt fokhagymákat adunk, és enyhén pirítjuk. Ekkor kerül hozzá a metélt spenót, amit 1-2 perc alatt átforgatunk, majd félrehúzuk és kivesszük.
    6. Ugyanebben a serpenyőben sütjük meg a garnélákat (ha főtt garnéláról van szó  1-1 perc bőven elég a pirításhoz).
    7. Az alaprizottó megfőtt, kivesszük a rákfejeket, teszünk bele bőven mascarponét, hogy jó krémes legyen, belekeverjük a spenótot és tálalásnál rárakjuk a garnélákat, vagy ezeket is belekeverhetjük. Ki, hogy:)
    8. Egy kis rákolajjal is megcsepegtethetjük, amit a páncélból készítünk el
    Körte ketrecben recept
    hozzávalók 4 főre
    • 4 körte (én vilmost használtam, az szerintem a legfinomabb hozzá)
    • 25 dkg leveles tészta
    • 2 dl száraz fehérbor (én vörösbort használtam)
    • fahéj
    • 5 szem szegfűszeg
    • nádcukor (ízlés szerint)
    • fél citrom
    • 1 db tojás
    • kis porcukor
    elkészítés
    1. A bort öntsük fel 2 dl vízzel, adjuk hozzá a fahéjat, szegfűszeget, nádcukrot, citrom levét. Forraljuk fel, de már az elején tegyük bele a körtéket. (Én nem hámoztam meg, de legközelebb úgy csinálom, mert talán akkor jobban beszívja a gyümölcshús a "pácot".) Forraljuk így 15 percig, majd tegyük ki hűlni az ablakba.
    2. Gyúrjunk a leveles tésztához kevéske porcukrot (kb 2 lapos ek), nyújtsuk ki és vágjunk 1,5 cm széles és a lehető leghosszabb csíkokat belőle.
    3. Tekerjük be a körtéket a csíkokkal, majd a felvert tojás felével kenegessük be.
    4. 200 fokra előmelegített sütőben süssük először 15 percig, kenjünk rá újabb réteg tojást majd 220 fokos sütőben még 10 percig süssük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése